Уморни, отечени, болни нозе

Уморни, отечени, болни нозе

Многу луѓе понекогаш имаат симптоми на уморни и отечени нозе, најчесто, поради долго стоење. Овие проблеми обично, се јавуваат кај луѓето чие занимање бара подолго стоење: трговци,наставници, фризе­ри, пекари… Кај некои луѓе долгите патувања можат да предизвикаат не­пријатности, дури и сериозни пробле­ми, како што е тромбоза на длабоките вени.


Кога пешачите или трчате, мускулите од потколеницата помага­ат крвта да се испумпува кон срцето, така што ги притискаат крвните са­дови. Сепак, после долготрајно ми­рување, крвта може да се насобере во нозете и да доведе до чувство на тежина и отечени глуждови, а тоа пак предизвикува болка и замор.

Ако овие симптоми се повто­руваат некое време, тоа е знак дека крвните садови во нозете се премногу оптоварени и така се прават услови за појава на проширени вени.

Постојат мерки што можете да ги превземете за да ја намалите непријатноста што ја предизвикуваат проширените вени. На истиот начин можете да го спречите или да го заба­вите развојот на проширени вени.

Движете се и на тој начин мускулите ќе ја подобрат циркулација­та во вените, со притисокот врз нив. Прошетки, трчање, разни спортови, изберете физичка активност која вам најмногу ви одговара.


Користете еластични завои и компресивни чорапи, за да го спре­чите ослабувањето на крвните садови.

Вишокот килограми допол­нително ги оптоваруваат вените и тие отежнато работат. Важно е каква храна јадете. Се советува малку да се внесува сол, да се зголеми внесу­вање на количеството на растителни влакна, на овошје и на зеленчук.

Кога сте со рамни чевли, мус­кулите од потколеницата се поактив­ни, отколку кога носите високи потпе­тици. Немојте да носите премногу тесна облека која може да ја запре циркулацијата во нозате.


Подигнете ги нозете

Подигнете ги нозете над ви­сината од срцето, крвта полесно се враќа во срцето под влијание на гра­витацијата. На пример, легнете и но­зете подигнете ги врз некоку перници, или пак, додека седите, подигнете ги нозете на друга столица.

Ако баш морате да стоите, рамнотежата префрлувајте ја од нога на нога, за да ја стимулирате цирку­лацијата. И по можност прошетајте на секој половина час.


Експертите велат дека прекр­стените нозе водат до проблеми со циркулацијата и го отежнуваат враќањето на крвта во срцето.

Еден од решенијата за вашиот проблем е V-Vein од палетата на производи на HelathAid:

V-Vein e специјално формулиран додаток кој што помага за одржување на цврсти вени, здрави крвни садови и здрава циркулација, особено во нозете и стaпалата.

Share this post