Vitamin D3 2000 iu

Витаминот Д се смета за исклучително важен фактор за одржување на здравјето. Витаминот Д,  делува како регулатор на имунолошкиот систем, стимулира различни видови на бели крвни клетки да се борат со бактерии, вируси или клетки на рак, но истовремено може да спречи прекумерно создавање на воспалителни цитокини. Витаминот  Д може да биде многу корисен во справување со алергии и автоимуни болести. Исто така, спречува продолжени или прекумерни воспалителни реакции поврзани со многу здравствени состојби, вклучително и автоимуни болести. Витаминот Д може да биде многу ефикасен во борбата против грип или настинка. Ја зголемува нашата способност да се бориме против хронично воспаление и инфекции. Може да има неверојатни здравствени придобивки во врска со метаболизмот на мастите, имунитетот, вирусни инфекции, здравјето на дишните патишта, здравјето на коските, кардио-васкуларното здравје, нивото на гликоза во крвта и двата типа на дијабетес, хормонална рамнотежа, атлетски перформанси, здравје на кожата, расположение, здравје на зглобовите, стареење, мигрена, сон и многу други аспекти на здравјето и разни состојби.

 • Reviews (0)
 • Опис
 • Препорачана дневна доза

Reviews

There are no reviews yet.


Be the first to review “Vitamin D3 2000 iu”

Витаминот Д се смета за исклучително важен фактор за одржување на здравјето, бидејќи освен како витамин, тој работи како хормон кој може да влијае на илјадници различни човечки гени и клетки. Активната форма на витамин Д е еден од најмоќните хормони во човечкото тело. Сега знаеме дека регулира повеќе гени и телесни функции од кој било друг хормон што досега не е откриен! Неодамнешните студии сугерираат дека одржувањето на нивото на витамин Д на околу 50ng / ml до 80ng / ml може да има неверојатни здравствени придобивки во врска со метаболизмот на мастите, имунитетот, вирусни инфекции, здравјето на дишните патишта, здравјето на коските, кардио-васкуларното здравје, нивото на гликоза во крвта и двата типа на дијабетес, хормонална рамнотежа, атлетски перформанси, здравје на кожата, расположение, здравје на зглобовите, стареење, мигрена, сон и многу други аспекти на здравјето и разни состојби.

Ниските нивоа на витамин Д се поврзани со дебелина, повеќе од 100 автоимуни состојби, слаб и дисфункционален имунолошки систем, одредени видови карцином, високи нивоа на холестерол, мултиплекс склероза, хипертензија, ревматоиден артритис, дијабетес, егзема, псоријаза, пародонтална болест, несоница, неплодност, цистична фиброза, депресија, мигрена, Алцхајмерова болест, шизофренија и многу други здравствени проблеми

Студија од 2013 година на истражувачи од Универзитетот во Кентаки откри дека ниското ниво на витамин Д доведува до оштетување на мозокот.

Исто така, бремените жени и доилките се охрабруваат да земаат додатоци на витамин Д3 (новите студии сугерираат дека 4000 IU дневно е оптимална дневна количина на Д3 за време на бременоста.

Имуните клетки имаат специјални рецептори за витамин Д  за нивната нормална функција. Витаминот Д, исто така, делува како регулатор на имунолошкиот систем . Стимулира различни видови на бели крвни клетки да се борат со бактерии, вируси или клетки на рак, но истовремено може да спречи прекумерно создавање на воспалителни цитокини. На овој начин витаминот Д може да биде многу корисен во справување со алергии и автоимуни болести. Исто така, спречува продолжени или прекумерни воспалителни реакции поврзани со многу здравствени состојби, вклучително и автоимуни болести. Витаминот Д може да биде многу ефикасен во борбата против грип или настинка. Ја зголемува нашата способност да се бориме против хронично воспаление и инфекции. Германски научници открија дека витаминот Д ја зголемува ефикасноста на имунолошкиот систем на човекот за 3-5 пати, додека драматично го стимулира производството на потентни антимикробни пептиди! Покрај тоа, се покажа дека изложеноста на сонце на ултравиолетово зрачење,  го стимулира производството на витамин Д во кожата, ја намалува инциденцата на вирусни респираторни инфекции, заедно со широк спектар на други здравствени состојби. Според најголемата глобална студија од 2017 година спроведена од истражувачи од Универзитетот во Кралицата Мери во Лондон, додатоците на витамин Д штитат од акутни респираторни инфекции, вклучувајќи настинки и грип. Студијата обезбедува најробустен доказ досега дека витаминот Д има придобивки над здравјето на коските и мускулите. Испитувањето на 430 ученици во Јапонија покажа дека земањето дневни додатоци на витамин Д во зима го намалува ризикот од сезонски грип, во споредба со земање неактивна таблета.

Истражувањата покажуваат дека голем дел од светската популација има недостаток на витамин Д . Во Америка 90% од населението има недостаток на витамин Д. Изненадувачки, се чини дека во многу жешки и сончеви земји недостатокот на овој витамин е неконтролиран. Во Индија, на пример, 80% од луѓето имаат недостаток на витамин Д. Причината за ова е двојна. Како прво, луѓето што живеат таму не се изложуваат правилно на сонце. Втората и подеднакво важна причина е многу честа денес во целиот свет, недостатокот  на магнезиум,  бидејќи без магнезиум витамин Д останува неактивен!

Истражувачите сугерираат дека на луѓето со темна боја на кожата им е потребно до 6 пати поголема изложеност на сонце за да одржат здрави нивоа на витамин Д! Темната кожа содржи повеќе меланин кој штити од изложеност на ултравиолетово зрачење, намалувајќи го производството на витамин Д од холестерол под кожата.

 

За што служат таблетите Vitamin D3 2000 iu?

 • За правилна функција на имунолошкиот систем.
 • Придонесува за нормална апсорпција / искористеност на калциум и фосфор.
 • Придонесува за одржување на нормалните функции на забите, коските и мускулите.
 • Придонесува за нормално ниво на калциум во крвта.
 • Витаминот Д3 има улога во процесот на поделба на клетките.

 

За кого служат таблетите Vitamin D3 2000 iu?

 • Луѓе кои сакаат да одржуваат силни , здрави коски.
 • Поединци со компромитиран имунолошки систем.
 • Луѓе кои страдаат од чести инфекции.
 • Оние кои сакаат да одржуваат нормален крвен притисок и нивоа на гликоза во крвта.
 • Постари лица кои се повеќе склони кон нарушувања на коските.
 • Постари и деца во раст кои можеби не можат да добијат соодветна количина на витамин Д.
 • Луѓето со потемен тон на кожата имаат потреба од поголеми дози на витамин Д.

 

Зошто витамин Д треба да се зема со магнезиум?

Внесувањето на  витамин Д бара магнезиум за негово конечно претворање во најактивна форма позната како витамин Д4 во бубрезите. Ако имате недостаток на магнезиум, тогаш дури и мега дози на витамин Д нема да дадат никаква корист. Покрај тоа, бидејќи витаминот Д користи магнезиум складиран во телото, тоа постепено доведува до негов недостаток.

Препорачана дневна доза

Возрасни лица една таблета дневно. Да не се пречекорува препорачаната дневна доза освен доколку тоа не е препорачано од соодветно квалификувано лице. 

 

Ако сте употребиле повеќе од Vitamin D3 2000 iu таблетите од препорачаното:

Не се опишани симптоми на предозирање.

 

Што содржат Vitamin D3 2000 iu таблетите:

1 таблета содржи: 

Активна супстанција: Витамин Д3 [(холекалциферол),  

Помошни супстанции: агенс за зголемување на волуменот (малтодекстрин, микрокристална целулоза), сукроза, акација, пченка, скроб, триглицериди со среден ланец, ди-алфа токоферол],средство против згрутчување (силикон диоксид, вег. стеарична киселина, вег. магнезиум стеарат.