НАУЧНИ СОЗНАНИЈА

Научни сознанија 06

Научни сознанија Витамин Ц кога е во форма на Calcium Ascorbate,претставува уникатна и патентирана формула на витамин Ц. Претставува рH-неутрална алтернатива, за разлика од обичната форма на витамин Ц. Не прави никакви гастрични тегоби, односно доста е нежна за гастроинтестиналниот тракт. Функционира биолошки исто како другите форми на витамин Ц, меѓутоа за разлика од обичниот [...]

Научни сознанија 05

Научни сознанија: Lactobacillus Rhamnosus. Клинички докази покажуваат дека L. Rhamnosus може да предизвика намалување на проинфламаторните цитокини (TNF-α, IL-6), и да ги поттикне антиинфламаторите (IL-10) и хемокини (MCP-1, IP-10). (5) Официјален наслов: PROBIOTICS AND VIRUS INFECTIONS: The effects of Lactobacillus rhamnosus GG on respiratory and gastrointestinal virus infections. Заклучоци: Профилот на цитокините и хемокин може да [...]

Научни сознанија 04

Научни сознанија: Витаминот Е е липосолубилен антиоксиданс кој може да ги заштити полинезаситените масни киселини (PUFAs) во клеточните мембрани од оксидација, да го регулира производството на реактивни видови кислород (ROS) и реактивни азотни видови (RNS). Освен како моќен антиоксиданс кој ја штити клеточната мембрана на имуните клетки, важен е и за нивната активност. Имуномодулаторни ефекти [...]

Научни сознанија 03

Научни сознанија: Витаминот А првично беше наречен „антиинфективен витамин“ заради неговата важност во нормалното функционирање на имунолошкиот систем. Кожата и мукозните клеткикои ги обложуваат дишните патишта, дигестивниот тракт и уринарниот тракт функционираат како бариера и ја формираат првата линија на одбрана на телото од инфекција. Витамин А е важен за одржувањето на мукозниот интегритет и [...]

Научни сознанија 02

Статии и научни сознанија Статии: Поради најразлични причини, некои лица немаат ментални ресурси да се справат лесно со стресот кој е својствен за време на пандемија. Токму поради тоа треба да се посвети посебно внимание на менталното здравје кај населението, со цел последиците да бидат што помали. (2) Први кои посериозно посветија внимание на овие [...]

Научни сознанија 01

Статии и научни сознанија Статии: Црниот дроб е метаболички центар на телото, одговорен за обработка на голем дел од метаболичкиот отпад. Црниот дроб го обработува отпадот преку два главни механизми, познати како детоксикација  фаза 1 и фаза 2. Современиот начин на живот, хронични заболувања и премногу лекарства вклучени во хронична терапија можат да го принудат [...]